Coming SoonComing SoonComing SoonComing SoonComing SoonComing SoonComing SoonComing SoonComing SoonComing Soon

Coming Soon

Read More

Coming Soon

We are still in the process.

Read More

Coming Soon

We are still in the process.

Read More

Coming Soon

We are still in the process.

Read More

Coming Soon

We are still in the process.

Read More

Coming Soon

We are still in the process.

Read More

Coming Soon

We are still in the process.

Read More

Coming Soon

We are still in the process.

Read More

Coming Soon

We are still in the process.

Read More

Coming Soon

We are still in the process.

Read More

Historie

Historie Restaurant

Al in de jaren dertig was op deze plek een restaurant. Eliza Kalma uit Friesland was eerst diplomaten kok bij o.a. bij de Britse en Franse ambassade. Later heeft ze ook bij een kunstenaarscollectief De Vrije Studio gewerkt. Toen ze in 1936 voor zich zelf begon als chefkok hier op de Hooikade 14, noemde ze haar eethuis Chez Eliza. Ze had ze een vaste klantenkring onder de chique kunstenaars, die al van haar kookkunst genoten aan de Lange Voorhout. Kunstenaars exposeerden ook hun kunst bij Eliza in het restaurant. Met haar Italiaanse vriend kookte ze internationale gerechten wat voor die tijd vrij uniek was. Toen de oorlog uitbrak hield de liefde geen stand, Bartolomeo Gei (een Italiaanse migrant) bleek voor de Duitsers te zijn en hij wilde voor de Duitsers koken, maar Eliza was daar niet van gediend en ging naar de Molenstraat/Koningspoort om daar Eliza’s Vlucht te starten, veel verzetsstrijders kwamen bij haar eten en konden daar veilig in het geheim plannen maken en hun kunst blijven exposeren. Na de oorlog ging zij terug naar deze plek op de Hooikade, Bartolomeo was toen al gevlucht met de hele inboedel naar Italie, maar door gebrek aan klandizie stopte ze er snel mee en emigreerde naar Nieuw Zeeland, waar het minder fortuinlijk met haar afliep. Ze stierf uiteindelijk blind op hoge leeftijd.

Later is het onder de zelfde naam door familie Ter Mate (Frans Ter Mate) geleid. Net na de oorlog is het restaurant verbouwd met de huidige boogjes en delfsblauwe tegeltjes (die nu onder het behang zitten). Familie Ter Mate heeft de naam Chez Eliza tot het einde (2005) gevoerd en heeft ook lang gecorrespondeerd met Eliza over recepten en de voortgang van de zaak. Ze hadden een traditionele keuken met meest Franse smaak.

Vanaf 2005 heette dit restaurant ‘Zo uit de Zee’. Het was een populair visrestaurant, die ook landelijke bekendheid had. Veel vooraanstaanden kwamen hier dagverse vis en schelpdieren eten. Ze hielden slechts 7 jaar stand.

Restaurant Caroni was afgelopen 7 jaar in dit restaurant gehuisvest. Ze serveerden Italiaanse gerechten, meest pasta’s. De familiaire sfeer en goede wijnen maakte het restaurant tot een van de gezelligste eetgelegenheden van toen.

Nu (vanaf april 2019) is Julieta hier gevestigd. Julieta Enriqeuz Velasco was de oma van chefkok Zachary John Estrada Velasco. Zij bracht hem op jonge leeftijd al de kookkunst van de Filipijnse keuken bij. In Nederland heeft Zachary de koksopleiding doorlopen en als laatste gewerkt bij Karel de V-de in Utrecht. De gerechten nu zijn vooral een fusie van internationale gerechten. De Filipijnse keuken is al een fusion kitchen van zich zelf, met Spaanse, (Latijns-)Amerikaanse en Aziatische invloeden. Samen met Bernard Tesink (Grandi Vini, www.grandivini.nl) uit Oudewater serveren we een goede wijnkaart. De wijnen zijn geselecteerd om de smaken op de kaart aan te vullen. Indien gewenst kunnen we de passende wijnen schenken bij de gerechten.

 

Gastheer: August Bosma – Estrada

Chefkok: Zachary John Estrada – Bosma